«

»

Bericht afdrukken

Mannen en vrouwen communiceren verschillend

Er wordt veel gezegd en geschreven over de verschillen tussen mannen en vrouwen; ze zitten anders in elkaar, ze komen van andere planeten en ga zo maar door.

De realiteit is dat we allemaal zijn opgegroeid op dezelfde planeet en dagelijks op verschillende manieren interactie met elkaar hebben. Overal vindt communicatie tussen mannen en vrouwen plaats.

 

Wordt het dan niet eens tijd dat we van elkaar weten wat we nou precies bedoelen òf
waarom we anders reageren?

 

Profiteer van elkaars verschillen

Te vaak komt het voor dat mannen en vrouwen de verschillen tussen elkaar niet zien en elkaar verkeerd begrijpen. Het zou beter zijn als mannen en vrouwen elkaar zouden waarderen en als ze zouden kijken hoe ze kunnen profiteren van elkaars verschillen.
 

Weet waarom de ander ‘vreemd’ reageert

Het is goed om eens te kijken naar de verschillende stijlen van communiceren tussen mannen en vrouwen. Daarbij moeten we wel oppassen dat we geen stereotypen vormen en aannemen dat bijvoorbeeld alle vrouwen op dezelfde manier communiceren.

Het kan heel goed zijn dat je jezelf totaal niet herkent in de stijlen die ik hieronder noem. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de genoemde verschillende manieren van denken, verwerken, waarnemen en gedrag aanwezig zijn bij ten minste 55% van alle mannen en vrouwen.

 

11 typische verschillen in communicatiestijlen tussen mannen en vrouwen

 • Vrouwen praten vaak met andere vrouwen wanneer ze een probleem hebben of een beslissing moeten nemen.

Mannen houden hun problemen voor zichzelf en delen persoonlijke problemen al helemaal niet snel.

 • Vrouwen zijn relatie georiënteerd en zoeken naar raakvlakken en manieren om zich te verbinden met andere vrouwen.

Mannen hebben de neiging om te relateren aan andere mannen. Status en dominantie is belangrijk.

 • Vrouwen verzamelen informatie door ervaringen te delen en vragen te stellen.

Mannen willen vertellen en informatie geven in plaats van vragen stellen.

 • Als vrouwen een meningsverschil hebben dan heeft dat invloed op alle aspecten van hun relatie met de collega of partner.

Mannen gaan na een meningsverschil gemakkelijk over op een ander onderwerp en gaan gezellig samen een drankje halen.

 • Vrouwen krijgen dingen op het werk gedaan door het opbouwen van relaties.

Mannen bouwen relaties op terwijl zij met elkaar aan bepaalde taken werken.

 • Tijdens bijeenkomsten knikken vrouwen met hun hoofd om te laten zien dat ze luisteren.Mannen denken dan dat de vrouw akkoord gaat met wat er gezegd wordt en nemen aan dat zij instemmen met hun idee. Mannen zijn verbaasd wanneer blijkt dat de vrouw het niet met hem eens was, omdat ze toch met haar hoofd knikte. De vrouw heeft er geen idee van waarom de man dacht dat ze het met hem eens was omdat hij het haar nooit gevraagd heeft.

Tijdens bijeenkomsten knikken mannen alleen met hun hoofd als ze ergens mee instemmen. Als een vrouw spreekt en zij ziet de man niet knikken met zijn hoofd, neemt ze aan dat hij niet luistert.

 • Vrouwen hebben een verbazingwekkend geheugen voor details.

Mannen verwerken informatie op hoofdlijnen en vinden details minder belangrijk.

 • Als een vrouw een probleem heeft biedt een man haar oplossingen, terwijl vrouwen veelal op zoek zijn naar een luisterend oor en begrip.

Als een man een probleem heeft biedt een vrouw aandacht en een ‘schouder om op uit te huilen’, terwijl de man juist geholpen wil worden en een oplossing zoekt.

 • Vrouwen zien zaken als één groot geheel waarbij ze alle aspecten van hun leven met elkaar verbinden. Ze linken alle gedachten aan elkaar.

Mannen scheiden zaken als werk, relatie, opvoeding etc. zowel mentaal als emotioneel.

 • Wanneer een vrouw het druk heeft heeft zij de behoefte om veel te praten en haar frustraties te ventileren waarbij zij alle details beschrijft. Pas als ze gehoord en begrepen wordt zal zij zich beter voelen.

Wanneer een man het druk heeft gaat hij minder praten en wordt hij rustiger waarbij hij behoefte heeft om te relaxen met tv, computer of hobby. Hij wil de ruimte krijgen om zich te ontspannen op zijn eigen manier. Hij wil absoluut niet lastig gevallen worden met allerlei vragen en opmerkingen.

Als mannen luisteren gebruiken ze alleen de linkerkant van de hersenen die gekoppeld is aan de taal. Hierdoor zijn zij met niets anders bezig dan alleen luisteren.

 

De proef op de som

Neem vandaag de tijd om goed te luisteren en te observeren hoe mannen en vrouwen zijn in de interactie met elkaar. Ik ben er zeker van dat je veel van de genoemde verschillen zult opmerken. Beslis voor jezelf hoe je reageert op het gedrag van een ander.

 

MIJN VRAAG AAN JOU:

Heb jij een goed praktijkvoorbeeld van miscommunicatie tussen mannen en vrouwen?

 

Ik ben benieuwd naar deze ervaring en waardeer het zeer als je mij dit wilt laten weten in het commentveld hieronder.

 
Ken je mensen in je omgeving die baat kunnen hebben bij dit blog? Deel het met al:

 • je vrienden op Facebook
 • je volgers op Twitter

 • je connecties op LinkedIn
 • en je bloglezers

 

Op jouw geluk!
Ronald Dingerdis

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.dingerdiscustomercare.com/mannen-en-vrouwen-communiceren-verschillend/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Man/vrouw

  Lees “Het man/vrouw boek”!

  http://www.bol.com

  1. Ronald Dingerdis

   Dankjewel voor jouw reactie bij het blog: ‘Mannen en vrouwen communiceren verschillend’.
   Je geeft niet zozeer een reactie, maar je maakt reclame voor je boek.
   Zeer passend bij mijn blogartikel, dus ik laat het graag staan. Wie weet wat jij de lezers van mijn blog kunt bieden.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 2. Janine van Zee

  Niet alleen in communicatie maar ook in denken is er een wezenlijk verschil tussen mannen en vrouwen. Ik heb tot nu toe, veelal gewerkt in een ‘mannen’ omgeving en dat is mij uitstekend bevallen. Mannen zijn meestal direct en resultaatgericht. Mijn uitdaging is om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en deze energie te bundelen om tot een gelijkgerichte koers naar verbetering te komen. Ik denk dat je veel kunt bereiken door echtheid/ authenticiteit te laten zien in je communicatie met en naar anderen. Het durven uiten van opbouwende kritiek is iets waar veel vrouwen moeite mee hebben. Mannen mogen af en toe best een beetje zelfspot hebben. Dat is helemaal niet verkeerd. Ego’s prik je zo door…..als vrouw 😉

 3. Bastien Renirie

  Combineer het werk van een procesgerichte vrouw met het werk van een resultaatgerichte man en zowel proces als resultaat zullen gehaald worden. Met alleen procesgerichtheid gebeurt er te weinig en alleen resultaatgerichtheid levert enkel op de korte termijn wat op.

 4. Dominique

  Goed artikel!
  Er zijn inderdaad veel verschillen tussen mannen en vrouwen. Ik ben daar ontzettend blij mee: Door als vrouw met mannen samen te werken, profiteer ik van de voordelen van zowel mannen als vrouwen. Aangezien ik twee broers en een zus heb, ben ik gewend aan de manier van communiceren van mannen en vrouwen. Volgens mij is dat een groot voordeel, omdat ik mij niet focus op en erger aan de verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *